Fit & Gezond

Hoe en wanneer doe je een powernap?

Dit artikel gaat over het doen van een powernap. De twee vragen uit de titel komen hier vanzelfsprekend aan bod. De andere vragen waar we op ingaan, zijn wat met een powernap wordt bedoeld en waarom het goed is om er een te doen.

Wat is een powernap?

Het woord powernap is een combinatie van de Engelse woorden power en nap. Power betekent kracht en nap een dutje. Met andere woorden, een powernap is een dutje om nieuwe energie op te doen.

Hoe doe je een powernap?

Als je thuis bent, kan je even op bed gaan liggen of anders op de sofa. Je dient ervoor te zorgen dat je niet te lang slaapt. Zet een alarm of laat je door iemand wekken. Als je in een diepe slaap komt, dan zijn de effecten eerder negatief dan positief. Bij het ontwaken kan je je dan moe en lusteloos voelen, en moeite hebben om je te concentreren. Die effecten verdwijnen pas na zo’n 30 minuten. Je valt een diepe slaap na zo’n 20 à 30 minuten. Je kunt echter overwegen om een powernap van een uur te doen, wat goed is voor je geheugen. Een nadeel daarvan is wel, dat wanneer je opstaat je wat slaperig voelt. Op het werk is er doorgaans geen mogelijkheid om een powernap te doen, terwijl die toch de productiviteit ten goede komt. Onderweg in een auto zou je die even ergens kunnen parkeren om een powernap te doen.

Wanneer doe je een powernap?

Het beste moment voor een powernap is in de ochtend of kort na het middageten. Dan is de kans groter dat je niet diep gaat slapen. Als je echter niet een behoefte eraan voelt, doe dan geen powernap. Het kan dan namelijk enige tijd nemen om in slaap te vallen. Of doe een powernap op een ander tijdstip. Een powernap is meer een aanvulling op de slaap van de afgelopen nacht, dan het voorslapen op de nacht die gaat komen. Als je die voor 12:30 doet, dan bemoeilijkt die niet het ‘s avonds in slaap vallen. Als je je powernap op hetzelfde uur plant, dan went je lichaam daaraan en dan val je sneller in slaap. Het is beter om geen cafeïnehoudende drank te drinken vlak voor je een powernap gaat doen. Zo’n drank kan het moeilijker maken om vlot in slaap te komen.

© Pexels.com

Waarom is het doen van een powernap goed?

Onderzoek laat zien dat powernaps het stressniveau verlagen en de productiviteit verhogen. Een powernap geeft betere resultaten dan het drinken van een kop koffie. Na een powernap krijgt het deel van de hersenen een stimulans, dat van belang is voor het creatief zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *